ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΔΡΟΣΟΦΙΛΟΥ

Οι απολυμάνσεις χώρων από δροσόφιλα αποτελεί μία εξειδικευμένη εφαρμογή από έμπειρους τεχνικούς της ΥΓΕΙΑΝΤΙΚΗΣ

2310 775 985

ΔΡΟΣΟΦΙΛΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Δροσόφιλα (Drosophila) είναι γένος δίπτερων εντόμων της οικογένειας Drosophilidae (Δροσοφιλίδες) που αποκαλούνται συχνά και φρουτόμυγες  ή ξιδόμυγες. Έχουν αναγνωριστεί και ταυτοποιηθεί 1.600 είδη του γένους. Το χρώμα σώματος ποικίλει μεταξύ κίτρινου και καφέ, το μήκος του ενήλικου είναι 2-4 mm συμπεριλαμβανομένων και των φτερών. Το κύριο χαρακτηριστικό της μύγας των φρούτων είναι οι κόκκινοι οφθαλμοί και τα τρία ζεύγη ποδιών. Τα αυγά έχουν μήκος 0,5 mm , χρώμα λευκό και σχήμα οβάλ.

Ο βιολογικός κύκλος περιλαμβάνει τα στάδια αυγό-προνύμφη-νύμφη-ενήλικο και σε ιδανικές συνθήκες ο χρόνος ανάπτυξης είναι 8,5 ημέρες. Η διάρκεια ζωής των ενηλίκων είναι περίπου 30 ημέρες στους 29ο C.Τα θηλυκά ενήλικα αποθέτουν τα αυγά ( 400-500 στην διάρκεια της ζωής τους) κυρίως σε φρούτα και λαχανικά που βρίσκονται σε αποσύνθεση. Σε ιδανικές συνθήκες 28ο C τα αυγά εκκολάπτονται σε 7 ημέρες δίνοντας προνύμφες. Οι προνύμφες τρέφονται συνήθως με φρούτα και λαχανικά που βρίσκονται σε αποσύνθεση και αφού συμπληρώσουν την ανάπτυξη τους νυμφεύονται. Τα νεαρά ενήλικα συζευγνύονται και αρχίζουν να αποθέτουν τα αυγά τους εντός ολίγων ημερών.

Το συγκεκριμένο είδος είναι κοσμοπολίτικο και γι’αυτό θα το συναντήσουμε συχνά να πετά κυρίως σε οπωροπωλεία , κουζίνες εστιατορίων και άλλες θέσεις όπου υπάρχουν φρούτα και λαχανικά σε αποσύνθεση , δοχεία με ξύδι , τουρσί , κρασιά.

 

ΔΡΟΣΟΦΙΛΑ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η αντιμετώπιση της δροσόφιλα δεν είναι εύκολη, απαιτεί καλή και συνεχή καθαριότητα
του χώρου, απομάκρυνση των υπολειμμάτων των προϊόντων ζύμωσης και άλλων
οργανικών ουσιών, χρήση μηχανικών μέσων παγίδευσης, όπως συσκευών με
λαμπτήρες UV-A, ταινιών με κόλλα, και τέλος χρήση χημικών (εντομοκτόνων) και
επιχρίσματα δολωματικά σε κρυφά σημεία με ειδικά σκευάσματα.

Τρέφονται συνήθως με ώριμα φρούτα Οι εκκολαπτόμενες προνύμφες αρχίζουν να τρέφονται με τους μικροοργανισμούς που συμμετέχουν στην αποσύνθεση του προσβεβλημένου καρπού καθώς επίσης και με την ζάχαρη των καρπών. Τρέφονται με σκουπίδια, σαπισμένα φρούτα, μανιτάρια και χυμούς

Είδος που συχνά το συναντάμε σε οπωροπωλεία, κουζίνες εστιατορίων, σπιτιών και όπου υπάρχουν φρούτα και λαχανικά σε αποσύνθεση Είναι έντομα που ζούν σε χώρους καταστημάτων και σπιτιών και ευνοούνται από την υγρασία. Τα σημεία που πρέπει να ελέγχονται είναι τα σημεία που αποθηκεύονται τα φρούτα ( φρουτιέρες,τελάρα, ψυγεία κ.α).Τα συναντάμε συχνά και σε οινοποιεία λόγο της προτίμησης τους στην φυσική αλκοόλη των φρούτων

Η αντιμετώπιση των δοσόφιλων δεν είναι εύκολη υπόθεση, απαιτεί καλή και συνεχή καθαριότητα του χώρου, απομάκρυνση των υπολειμμάτων των προϊόντων ζύμωσης και άλλων οργανικών ουσιών.
Η ΥΓΕΙΑΝΤΙΚΗ εφαρμόζει τα εντομοκτόνα στις επιφάνειες επάνω στις οποίες τα τέλεια έντομα κάθονται. Η προσθήκη ποσότητος ξυδιού ή μπύρας σε ποσοστό 4-5% στον όλο όγκο του ψεκαστικού υλικού βελτιώνει την προσέλκυση των εντόμων, όπως και η χρήση μηχανικών μέσων παγίδευσης. Οι επαγγελματικοί χώροι και ιδίως οι χώροι υγειονομικής σημασίας χρειάζονται ειδικά προγράμματα απεντομώσεων για την μείωση του φορτίου εντόμων