ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΣΚΟΡΩΝ
Οι απολυμάνσεις χώρων από σκόρους αποτελεί μία εξειδικευμένη εφαρμογή από έμπειρους τεχνικούς της ΥΓΕΙΑΝΤΙΚΗΣ
2310 775 985
ΣΚΟΡΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ο κοινός σκόρος ρούχων στην οικογένεια των Τινεϊδών, αριθμεί πάνω από 2.000 είδη σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα πιο σπουδαία και πιο κοινά είδη είναι ο σκόρος με την επιστημονική ονομασία Tineola bisselliella, τον συναντούμε στα ρούχα της ντουλάπας μας. Ο σκόρος ρούχων, ο οποίος τρέφεται με προϊόντα φυτικής ή ζωικής προέλευσης, όπως οι γούνες ή τα μάλλινα χαλιά, και μπορεί να καταστρέψει τα ρούχα που φυλάσσονται σε ντουλάπες.
Ο σκόρος ρούχων έχει μήκος γύρω στα 7-8 Χιλ. όταν τα φτερά του είναι διπλωμένα πάνω στο σώμα του.Τα φτερά του έχουν χρώμα χρυσαφί και μία λωρίδα από μακριές τρίχες στην άκρη.Στο κεφάλι του του σκουλήκι (προνύμφης) έχει τούφες από κοκκινωπές τρίχες. Οι προνύμφες έχουν μήκος 12-13 Χιλ. και τρέφονται με μαλλί, παραμένοντας κάτω από ένα κυλινδρικό κάλυμμα το οποίο έχουν φτιάξει και στο οποίο ενσωματώνουν περιττώματα και υπολείμματα τροφής. Το σώμα σκουλήκι (προνύμφη) τους είναι λευκό ή κρεμ και το κεφάλι τους καφέ. Οι προνύμφες δεν έχουν μάτια. Είναι πολύ σύνηθες να βρίσκει κανείς αδηφάγε προνύμφες κάτω από κόλλαρα, μανικέτια και άλλες κρυψώνες των ρούχων.
Τα θηλυκά κάνουν αυγά σε συστάδες μεταξύ 30 και 200 τα οποία προσκολλώνται σε επιφάνειες με κόλλα τύπου ζελατίνης. Τα αυγά εκκολάπτονται μεταξύ τεσσάρων και δέκα ημερών και περισσότερο σε μικρές μικροσκοπικές λευκές κάμπιες οι οποίες αμέσως αρχίζουν να τρέφονται. Η ανάπτυξη στο επόμενο στάδιο λαμβάνει χώρα μεταξύ πέντε και 45 ημερών, κατά τη διάρκεια ενός μηνός έως δύο ετών, μέχρι να επιτευχθεί το στάδιο των νεογνών. Σε αυτό το σημείο, οι κάμπιες περιστρέφουν τα κουκούλια και ξοδεύουν ακόμα περίπου 10-50 ημέρες στην ανάπτυξη των ενηλίκων. Αφού ολοκληρωθούν η προνύμφες σε νύμφες και ενήλικους, οι σκόροι αναδύονται και αρχίζουν να ψάχνουν για συντρόφους. Τα θηλυκά τείνουν να κινούνται λιγότερο από τα αρσενικά, και τα δύο φύλα προτιμούν να βρίσκονται πάνω από τις επιφάνειες για να πετούν – μερικοί ενήλικες ποτέ δεν πετούν καθόλου. Οι ενήλικες μπορούν να ζήσουν για επιπλέον 15-30 ημέρες, μετά τις οποίες πεθαίνουν. Ο κύκλος ζωής μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μήνα υπό τις πιο ευνοϊκές συνθήκες (24 ° C και 70-75% σχετική υγρασία ) αλλά μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια (χαμηλότερες θερμοκρασίες και υγρασία θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη, οι προνύμφες θα εκκολάπτονται και αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες έως και 10 ° C και μπορούν να επιβιώσουν έως τους 45 ° C ). Ο συνολικός κύκλος ζωής από αυγό σε αυγό συνήθως διαρκεί 4-6 μήνες, με δύο γενιές ανά έτος.
Το επόμενο είδος σκόρου που συναντάται είναι ο σκόρος τροφίμων είναι το ζωύφιο Plodia interpunctella το οποίο παρασιτεί, μολύνει και αλλοιώνει τα τρόφιμα. Η πιο σύνηθης αιτία της εμφάνισής τους είναι η αγορά κάποιου ήδη μολυσμένου τροφίμου, μέσα στο οποίο αναπτύσσετε ο σκόρος τροφίμων και προσβάλλει τα υπόλοιπα ξηρά τρόφιμα. Οι περισσότεροι σκόροι τροφίμων είναι αρκετά μικροί (με άνοιγμα φτερών 13 χιλιοστά). Οι προνύμφες (δηλαδή οι μικρές κάμπιες που στη συνέχεια γίνονται πεταλούδες) μολύνουν όλες τις ξηρές τροφές που φυλάμε στα ντουλάπια μας. Τα τρόφιμα που προτιμούν είναι ξηρά τρόφιμα όπως αλεύρι, σιμιγδάλι, δημητριακά, ζυμαρικά, ζάχαρη, κακάο, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά, μπισκότα, αποξηραμένα φρούτα, φρυγανιές. Να σημειώσουμε ότι από τη στιγμή που μολυνθεί ένα τρόφιμο στο ντουλάπι, κινδυνεύουν να μολυνθούν όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα ο σκόρος τροφίμων.Ο σκόρος τροφίμων πρέπει να καταπολεμηθεί σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής του. Κάθε πεταλούδα γεννά περισσότερα από 100 αυγά σε διαφορετικά σημεία, από τα οποία δημιουργούνται νέες προνύμφες σε διάστημα μιας εβδομάδας.
ΣΚΟΡΟΙ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Μόλις αντιληφθείτε σκόρο ρούχων απευθυνθείτε σε μια υπεύθυνη εταιρία απεντομώσεων για την απεντόμωση του σκόρου ρούχων. Αντιμετωπίζουμ τον σκόρο ρούχων με απεντομώσεις με ψεκασμό των ντουλαπιών των ρούχων και υποκαπνισμό – fumigation το ρούχων.
Βγάζουμε όλα τα ρούχα από την ντουλάπα και τα βάζουμε σε σακούλια γίγας 1 με 1,5 κυβικά. Μέσα στο σάκο βάζουμε ειδικό αέριο. Τα ρούχα τα αφήνουμε κλειστά 4-5 μέρες. Ταυτόχρονα τις ντουλάπες ρούχων τις ψεκάζουμε με ψυχρό εκνεφωτή 1 με δυο φορές.
Για τον σκούρο τροφίμων οποθετούνται όλες οι τροφές σε αεροστεγώς κλειστά βαζάκια για να μην μολυνθούν ξανά. Προχωρούμε στην απολύμανση των ντουλαπιών και επανατοποθετούμε τα τρόφιμα στα ντουλάπια. Τοποθετούμε προληπτικά εντομοπαγίδες για σκόρους εντός και εκτός των ντουλαπιών με τα ευάλωτα τρόφιμα
Τι είναι πεταλούδες που πετάνε στην κουζίνα μου
Εάν εντοπίστε πεταλούδες να πετάνε στην κουζίνα σας πιθανόν να έχετε σκόρο τροφίμων. Ο σκόρος τροφίμων μοιάζουν αρκετά στους σκόρους των ρούχων- παρασιτούν, μολύνουν και αλλοιώνουν τα τρόφιμα. Μπορούν εύκολα να μεταφερθούν από διαμέρισμα σε διαμέρισμα, ή μπορεί να μας έρθουν “δωράκι” από συσκευασίες που αγοράσαμε σε σουπερμάρκετ, δηλαδή που προήλθαν από κάποια βιομηχανική αποθήκη τροφίμων. Οι προνύμφες (δηλαδή οι μικροσκοπικές κάμπιες που ύστερα γίνονται πεταλουδίτσες και τα εντοπίζουμε συνήθως επάνω στο ταβάνι μας ) τρώνε -σχεδόν- όλες τις ξηρές τροφές που φυλάμε στα ντουλάπια μας. Αλεύρι, σιμιγδάλι, δημητριακά, ζάχαρη, κακάο, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, ψωμί, φρυγανιές, μπισκότα, μπαχαρικά και οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Κάθε είδος σκόρου έχει τις δικές του προτιμήσεις σε τροφή, όμως απ’ τη στιγμή που θα χτυπηθεί ένα σακουλάκι στο ντουλάπι, κινδυνεύουν να μολυνθούν όλα.
Πως μπορώ να καταπολεμήσω τον σκόρο τροφίμων
Με το που βρεις σκόρους τροφίμων μέσα σε κάποια τροφή, αδειάζεις το ντουλάπι απ’ όλες τις συσκευασίες, ανοιχτές και κλειστές. Ελέγχεις προσεκτικά όλες τις συσκευασίες για σημάδια ότι έχουν μολυνθεί από προνύμφες ή εάν έχετε δει τρυπούλες που μπορεί να έχουν εντοπιστεί στις σακούλες τροφίμων πετάτε αμέσως την συσκευασία. Εννοείται ότι πετάς σε σακούλα σκουπιδιών (την οποία θα ξεφορτωθείς αμέσως μετά τη διαδικασία) οποιαδήποτε μολυσμένη συσκευασία τροφίμων, γιατί δε σώζεται. Κρατάς μόνο κλειστά γυάλινα βάζα, καλά σφαλισμένα τάπερ και αεροστεγείς συσκευασίες που δεν έχουν ανοιχθεί και τα καθαρίζεις πολύ σχολαστικά γύρω-γύρω. Εάν υπάρχουν αυγά στα ντουλάπια και συνεχίζεις να βλέπεις φωνάζεις κάποιο εξιδεικευμένο συνεργείο για απεντόμωση του χώρου.
Τι παθαίνουν τα τρόφιμα από σκόρο τροφίμων
Ο σκόρος τροφίμων προκαλεί ζημιά στα τρόφιμα Οι προνύμφες, όχι μόνο τρώνε την τροφή που έχουν προσβάλλει, αλλά πλέκουν συνεχώς ένα κουκούλι από μετάξι, σχηματίζοντας κάποιου είδους φωλιά. Έτσι όταν ανοίγουμε ένα σακούλι που έχει προσβληθεί από σκόρο, βλέπουμε τον ιστό να έχει σβολιάσει την τροφή π.χ. το αλεύρι ή το σιμιγδάλι και να έχει κολλήσει στα τοιχώματα της συσκευασίας. Σε περίπτωση που τα τρόφιμά μας έχουν προσβληθεί από σκόρο τροφίμων πετάμε τα τρόφιμα και καλούμε ένα συνεργείο για απεντόμωση.