ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΚΟΡΙΩΝ

Οι απολυμάνσεις χώρων από κοριούς αποτελεί μία εξειδικευμένη εφαρμογή από έμπειρους τεχνικούς της ΥΓΕΙΑΝΤΙΚΗΣ

2310 775 985

ΚΟΡΙΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο κοριός είναι άριστος ταξιδευτής και δεν χρειάζεται να το πολυσκεφτεί για να μας κάνει την ενοχλητική του επιθεώρηση καθώς τρέφεται αποκλειστικά με αίμα. Χρειάζεται η βολική κατάσταση για να το πετύχει, καθώς το θερμό σώμα του ανθρώπου είναι ιδανικός οργανισμός για τα γεύματα του.H αντιμετώπιση των κοριών χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Οι κοριοί συνήθως κρύβονται σε σημεία όπου είναι δύσκολο να τους εντοπίσουμε ( στρώματα σχισμές κ.λ.π.). Από τα δαγκώματα των κοριών μπορούν να προκύψουν μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, όπως δερματικά εξανθήματα, ψυχολογικές επιπτώσεις, και αλλεργικά συμπτώματα. Η διάγνωση περιλαμβάνει τόσο την εύρεση κοριών όσο και την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Οι κοριοί είναι παρασιτικό έντομο το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Cimicid. Ο όρος αναφέρεται στο γένος Cimex, των οποίων ο Cimex lectularius είναι ο πιο διαδεδομένος του είδους. Η λέξη κοριός προέρχεται από το Cimex lectularius, καθώς προτιμάει ιδιαίτερα ζεστά μέρη, όπως τα κρεβάτια, τα σεντόνια και γι’ αυτό δραστηριοποιείται τις νυχτερινές ώρες. Το επικίνδυνο με αυτό το έντομο, είναι πως δεν γίνεται αντιληπτό και τα τσιμπήματά του μπορούν να προκαλέσουν εξανθήματα, αλλεργίες, ακόμα και ψυχολογικές μεταπτώσεις. Το χρώμα του ενήλικου κοριού είναι καφέ ή κοκκινωπό καφέ, το σώμα του είναι οβάλ, πλατύ, έχει 6 πόδια, 2 κεραίες, ενώ δεν διαθέτει φτερά και το μέγεθός του φτάνει 4-5 mm σε μήκος και 1.5-3 mm πλάτος. Επειδή η κοιλιά του είναι ημιδιαφανής, το χρώμα του αλλάζει όταν τρώει, καθώς φαίνεται κόκκινο, ενώ μετά από τις ώρες που έχει χωνέψει το γεύμα του ξαναγίνεται μαύρο ή καφέ σκούρο. Οι κοριοί είναι ιδιαίτερα έντομα, καθώς επιβιώνουν σε περίεργες συνθήκες και με περίεργους τρόπους. Η επικοινωνία με την φωλιά και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας γίνεται εκπέμποντας φερομόνες, ενώ οι κατάλληλες θερμοκρασίες είναι 16° C και κάτω. Οι ενήλικες μπορούν να μπουν και σε ένα είδος χειμέριας νάρκης, αλλά μπορούν να επιβιώσουν για κάποιες μέρες και στους -10 ° C. Δηλαδή, ο κοριός για να πεθάνει πρέπει να εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες ή υψηλά ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα. Μπορούν ακόμα και να προσποιηθούν τους πεθαμένους αν αισθανθούν μεγάλη απειλή, γι’ αυτό και η έκφραση «κάνει τον ψόφιο κοριό».

Τα στάδια ζωής ενός κοριού είναι το αυγό, τη νύμφη, η οποία αποτελείται από 5 στάδια και το ενήλικο έντομο.Η ολοκλήρωση του κύκλου διαρκεί 5-10 εβδομάδες και η διάρκεια ζωής του εντόμου είναι κατά μέσο όρο ένα έτος. Τα αυγά που γεννά ένας θηλυκός κοριός είναι 200-500 καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η αναπαραγωγή σε αυτά τα έντομα γίνεται με βίαιο τρόπο, όπως χαρακτηρίζεται «τραυματική γονιμοποίηση», γι’ αυτό και τα θηλυκά πολλές φορές μετακινούνται για να αποφύγουν την επιθετική συμπεριφορά των αρσενικών, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες τα θηλυκά πεθαίνουν. Τα αυγά έχουν το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, είναι τοποθετημένα πολλά μαζί και ο χρόνος εκκόλαψης είναι περίπου 10 ημέρες. Το στάδιο της  νύμφης αποτελείται από 5 υποκατηγορίες, στις οποίες ο κοριός ξεκινάει με μέγεθος 1,5 mm και φτάνει τα 4,5 mm. Καθ’ όλη τη διάρκεια ο νεαρός κοριός τσιμπάει, λαμβάνει το γεύμα του και πετάει το δέρμα του, μέχρι να ολοκληρώσει την ανάπτυξή του και να εκκολαφθεί σε έναν ενήλικα κοριό. Η μετάβαση από την μία υποκατηγορία στην άλλη διαρκεί περίπου 1 εβδομάδα και η συνολική διάρκεια αυτού του σταδίου είναι περίπου 24 ημέρες, ανάλογα με τους εξωτερικούς παράγοντες, την τροφή και την θερμοκρασία.
Το μέγεθος στους ενήλικες, φτάνει τα 5,5 mm για τα αρσενικά και τα 6,5 mm για τα θηλυκά. Γενικά, οι ενήλικοι κοριοί έχουν διάρκεια ζωής ενός έτους περίπου και μπορούν να μείνουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς τροφή.

ΚΟΡΙΟΙ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

1) Χρήση εντομοκτόνων

Εντομοκτονία με υπολειμματικά σκευάσματα με την χρήση ψεκαστήρα υψηλής ή χαμηλής πίεσης ανάλογα με τον χώρο και το είδος της μόλυνσης. Η χημική καταπολέμηση αποτελεί την παραδοσιακή μέθοδο εξόντωσης εντόμων. Με την χρήση των κατάλληλων δραστικών ουσιών και δοσολογιών από επαγγελματίες, πραγματοποιείται μια μεθοδευμένη εφαρμογή σε πιθανές εστίες κοριών και πιθανά περάσματα τους.

2) FUMIGATION – Υποκαπνισμός

Αποτελεί μια ιδιαίτερα εξειδικευμένη διαδικασία, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για την εξάλειψη των κοριών. Η χρήση της είναι εφικτή μόνο σε ειδικά σχεδιασμένους χώρους για παράδειγμα containers, και μόνο από εξειδικευμένους επαγγελματίες για την καταπολέμηση εστιών σε αντικείμενα τα οποία δεν περιέχουν ευγενή μέταλλα. Η καλύτερη μέθοδος για την καταπολέμηση όλων των σταδίων του εντόμου και ιδιαιτέρως του σταδίου των αυγών

3) Θερμική απεντόμωση

Αποτελεί μια σύγχρονη, εναλλακτική, οικολογική, μη τοξική μέθοδο καταπολέμησης των κοριών. Στην πραγματικότητα οδηγούνται τα έντομα στην θανάτωση μέσω της αύξησης της θερμοκρασίας (50 – 55 βαθμοί Κελσίου). Τα έντομα που καταφέρνουν να επιβιώσουν από τις υψηλές θερμοκρασίες οδηγούνται σε στείρωση και δεν είναι πλέον ικανά να αναπαραχθούν.

Η πρώτη και κυριότερη ένδειξη είναι τα τσιμπήματα στο σώμα συνεχόμενα χαρακτηριστικά σαν γαζί. Επίσης εάν παρατηρήσετε καφετί (σαν σκουριασμένοι) ή κοκκινωποί λεκέδες στα σεντόνια ή τα στρώματα είναι μια ένδειξη που προκαλούνται από το θρυμματισμό των κοριών. Γκρίζα σημεία πολύ μικρού μεγέθους τα οποία είναι υπολείμματα περιττωμάτων. Αυγά και κελύφη αυγών, που είναι μικροσκοπικά (περίπου 1 mm) και ανοιχτό κίτρινο χρώμα από το δέρμα που ρίχνουν οι νύμφες καθώς μεγαλώνουν ένδειξη ότι υπάρχουν και ζωντανοί κοριοί.

Σε περίπτωση που καταλάβατε ότι έχετε κοριούς καλέστε αμέσως μια εταιρεία απεντόμωσης για να πάρετε πληροφορίες πως μπορείτε να κινηθείτε στην συνέχεια .Αυτοί θα σας δώσουν συμβουλές και απαντήσεις στα ερωτήματά σας καθώς και θα δρομολογήσετε την εφαρμογή που χρειάζεται να κάνετε. Υπάρχει περίπτωση να απαιτηθούν περισσότερες επισκέψεις λόγω της επώασης των αυγών. Συνήθως με μία επανάληψη μετά από περίπου μία εβδομάδα το πρόβλημα λύνεται οριστικά. Αυτό θα το κρίνει ο ειδικός στις απολυμάνσεις κοριών ο οποίος θα σας δώσει σαφείς οδηγίες για βέλτιστα αποτελέσματα .Μην πετάτε στρώματα και αντικείμενα.

Οι κοριοί δύσκολα διακρίνονται και παρατηρούνται από τους ανθρώπους. Κύρια αιτία μετάδοσης είναι τα ταξίδια και η διαμονή σε μέρος που έχει προσβληθεί από κοριούς ή κάποιο μέλος της οικογένειας είναι στο στρατό. Ο κοριός μπαίνει σε αποσκευές ή προσκολάται στα ρούχα ή σε προσωπικά αντικείμενα και μεταφέρεται. αποσκευές ή άλλα προσωπικά αντικείμενα και θα μεταφερθούν εν αγνοία τους
αλλού. Διατηρήστε την κρεβατοκάμαρά σας καθαρή χωρίς ακαταστασία γιατί εκεί μπορεί να κρύβονται κοριοί, ειδικά στα ρούχα.

– Επιθεωρήστε τον χώρο που θα κοιμηθείτε όταν ταξιδεύετε. Βεβαιωθέιτε ότι τα ρούχα και αντικείμενα που θα επιστρέψετε στο σπίτι δεν πήρατε κάποιο κοριό μαζί μετά το ταξίδισας τινάξτε καλά την αποσκευή ή το σάκο και τα ρούχα πριν τα τοποθετήσετε μέσα.
– Αποφύγετε τα μεταχειρισμένα έπιπλα.
– Χρησιμοποιήστε προστατευτικό κάλυμμα πάνω από το στρώμα και την κάσα
του κρεβατιού.
– Καθαρίζετε με την ηλεκτρική σκούπα τακτικά το σπίτι σας.