ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΤΕΡΜΙΤΕΣ-ΣΑΡΑΚΙ

Οι απολυμάνσεις χώρων από τερμίτες και σαράκια αποτελεί μία εξειδικευμένη εφαρμογή από έμπειρους τεχνικούς της ΥΓΕΙΑΝΤΙΚΗΣ

2310 775 985

ΤΕΡΜΙΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι τερμίτες ανήκουν στην τάξη των εντόμων Ισόπτερα, μια αρχαία οικογένεια εντόμων που χρονολογείται πάνω από 100 εκατομμύρια χρόνια και περιλαμβάνουν 2.300 είδη. Πολλές φορές συγκαταλέγονται μαζί με τα μυρμήγκια, γι’ αυτό και ονομάζονται αλλιώς «Λευκά μυρμήγκια». Στη Ευρώπη αναφέρονται 12 διάφορα είδη, αλλά στην Ελλάδα συναντάμε τρία από αυτά: Kalotermes flavicollis, Reticulitermes balkanensis και Reticulitermes urbis. Οι τερμίτες προτιμούν τα πιο ζεστά κλίματα, ζουν σε οργανωμένες κοινωνίες με εργάτες, αναπαραγωγικά και βασιλιά, ενώ τρέφονται κατά κύριο λόγο με κυτταρίνη που βρίσκεται στο ξύλο. Το μήκος των τερμιτών είναι 3-5 mm για τους εργάτες ενώ τα άλλα άτομα μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 25 χιλιοστά. Όπως αναφέραμε, τα ιδιαίτερα αυτά έντομα, είναι κοινωνικά και αυτό σημαίνει πως ζουν σε διαμορφωμένες κοινωνίες, οργανωμένες με κάστες, στις οποίες οι αρμοδιότητες είναι κατανεμημένες για την επίτευξη συγκεκριμένων εργασιών.Οι τερμίτες μετά το νυμφικό στάδιο, μπορεί να γίνουν οπλίτες ή ακόμη αν χρειαστεί και αναπαραγωγικά άτομα ή ιπτάμενα είδη. Το σύστημά τους είναι αρκετά περίπλοκο και αποτελεί κέντρο ενδιαφέροντος για πολλούς επιστήμονες. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά την κάθε κάστα αυτής την κοινωνίας.

Η βασίλισσα είναι η υπεύθυνη για όλες τις γεννήσεις που γίνονται σε μια κοινωνία τερμιτών, γι’ αυτό και το μέγεθός της είναι αρκετά μεγάλο. Χωράει στην κοιλιά της χιλιάδες αυγά και μπορεί να γεννήσει εκατομμύρια, μέχρι να είναι επαρκής ο αριθμός των εντόμων που θα πλαισιώσουν τις εργασίες της κοινότητας. Συνήθως υπάρχει μόνο μία ανά κοινωνία και η διάρκεια ζωής της είναι τα 30 έτη.

Ο βασιλιάς είναι ο υπεύθυνος αναπαραγωγής της βασίλισσας, καθώς είναι και το μοναδικό γόνιμο αρσενικό της κοινωνίας. Ο σκοπός του είναι η συνεχής αναπαραγωγή του είδους και όπως στην βασίλισσα, το μέγεθός του είναι αρκετά μεγαλύτερο των υπολοίπων. Είναι, επίσης, ο μοναδικός βασιλιάς σε μια  κοινωνία και η εξέλιξή του, όπως και της βασίλισσας, γίνεται από το στάδιο των αναπαραγωγικών και αφού ρίξουν τα φτερά τους.

Ο σμηνουργός ή αλλιώς τα πτερωτά και αναπληρωματικά αναπαραγωγικά, είναι υπεύθυνα για την αναζήτηση άλλης φωλιάς. Η δημιουργία των σμηνουργιών, γίνεται κυρίως την άνοιξη και πολύ λίγο το φθινόπωρο. Λόγω αυτού, είναι τα άτομα που έχουν 2 ζεύγη φτερών και το σώμα τους είναι πιο σκούρο και πιο σκληρό από τα υπόλοιπα. Το φύλλο τους είναι είτε θηλυκό είτε αρσενικό και βρίσκοντας μια καινούργια φωλιά, πετούν τα φτερά τους, έρχονται σε σύζευξη και γίνονται βασιλιάς και βασίλισσα.

Αυτή η κατηγορία, αποτελεί το 90% του πληθυσμού των τερμιτών. Οι εργάτες είναι υπεύθυνοι για την εύρεση τροφής και την θρέψη των υπόλοιπων μελών της κοινότητας. Επίσης, φροντίζουν για την καθαριότητα του χώρου και προστατεύουν την βασίλισσα, τα αυγά και τις νύμφες. Το χρώμα τους είναι υποκίτρινο, γι’ αυτό και πολλές φορές χαρακτηρίζονται ως σκουλήκια.

Οι οπλίτες είναι υπεύθυνοι για την υπεράσπιση της αποικίας, απέναντι σε ανεπιθύμητους εισβολείς. Έχουν μεγάλα σαγόνια και ο πληθυσμός τους αυξομειώνεται ανάλογα με τις ανάγκες της κοινότητας.

Οι τερμίτες ξηρού ξύλου ζουν αποκλειστικώς σε ξηρό και υγιές ξύλο. Ενώ ο τερμίτης υγρού ξύλου προσβάλλουν ξύλο με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία. Οι αποικίες βρίσκονται μέσα στο ξύλο χωρίς συνήθως να απαιτείται επαφή με το έδαφος. Και τα δύο είδη αποφεύγουν τα ρεύματα αέρος και τις ηλιακές ακτίνες.

Η προσβολή έχει αυλακωτή ή κυψελοειδή εμφάνιση, με το εξωτερικό του ξύλου ανέπαφο. Δεν βγάζουν τα περιττώματα και το πριονίδι έξω από τις στοές, όπως συνηθίζουν τα άλλα ξυλοφάγα έντομα (σαράκια). Έτσι η προσβολή παραμένει ύπουλα κρυφή. Μπορεί να παρατηρήσετε μικρές τρύπες στο έδαφος γύρω  από τις κατοικίες, θρυμματισμένοι σοφάδες, φουσκωμένες πόρτες ή πατώματα. Ισως να δείτε κιτρινωπά σημάδια στο ξύλο, σαν ψίχουλα. Επίσης μπορεί να προσέξετε μικρές τρύπες στο ξύλο. Πρόκειται για δύο ξεκάθαρα σημάδια ότι έχετε κάποιους ανεπιθύμητους επισκέπτες στο σπίτι σας.

Τα έντομα του ξύλου μπαίνουν στο σπίτι από το εξωτερικό περιβάλλον συνήθως είτε μεταφέροντας παλιά έπιπλα στο σπίτι σου, είτε φέρνοντας καυσόξυλα που έχουν τερμίτες μέσα στο σπίτι. Πολλές φορές όταν κάνουμε εργασίες στο σπίτι με ξυλεία είναι δυνατόν να τα μεταφέρουμε άθελα μας εάν δεν έχει γίνει η κατάλληλη απεντόμωση στην πρώτη ύλη.

Οι τερμίτες δεν συνδέονται με προβλήματα υγείας στον άνθρωπο, ωστόσο προκαλούν σημαντικές υλικοτεχνικές ζημιές. Οι τερμίτες καταστρέφουν πατώματα, έπιπλα, ξύλινες οροφές, σκάλες, και προσβάλουν κάθε είδους ξύλινο αντικείμενο που μπορεί να βρίσκεται στο σπίτι μας.

Όταν γίνεται αντιληπτό από εμάς συνήθως η προσβολή είναι σε προχωρημένο στάδιο Η υπηρεσία απεντόμωσης για τερμίτη πρέπει να πραγματοποιείται άμεσα όταν τα έντομα γίνουν αντιληπτά, έτσι ώστε να προλάβουμε την ανάπτυξη του βασιλείου στον χώρο μας. Η ΥΓΕΙΑΝΤΙΚΗ χρησιμοποιεί το υπολειματικό ψεκασμό, νεφελοψεκασμούς,  επάλειψη ξύλου με ειδικά σκευάσματα και δολωματικά με την τεχνική Trap- treat-release ένα σκεύασμα εξαιρετικά δραστικό κατά των τερμιτών, μέθοδος φιλική για την υγεία των ανθρώπων των οικόσιτων ζώων αλλά και του περιβάλλοντος.

ΣΑΡΑΚΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το σαράκι (επιστημονική ονομασία Anobium punctatum) είναι ένα ξυλοφάγο έντομο της οικογένειας Anobiidae. Προκαλεί ζημίες σε ξύλινες κατασκευές, πατώματα, έπιπλα κ.α. Θεωρείται το έντομο που προκαλεί τις πιο σημαντικές ζημιές στα ξυλά μετά τον τερμίτη.

Το σαράκι όπως και όλα τα ξυλοφάγα Κολεόπτερα είναι ολομετάβολα έντομα δηλαδή διέρχονται από τέσσερα στάδια (ωό, προνύμφη, νύμφη και τέλειο άτομο). Η ζημιά ξεκινάει όταν τα ενήλικα άτομα εναποθέτουν τα αυγά τους εντός του ξύλου. H εκκολαφθείσα προνύμφη τρέφεται με το ξύλο και ορύσσει στοές κατά μήκος  της κατασκευής. Οι προνύμφες μεγαλύτερου σταδίου, επεκτείνουν την προσβολή και ορύσσουν στοές προς το εσωτερικό (σε βάθος) του ξύλινου αντικειμένου. Η νύμφωση πραγματοποιείται κοντά την επιφάνεια του ξύλου όπου σχηματίζεται ο νυμφικός θάλαμος. Η κατασκευή αυτή επιτρέπει στα καινούργια ενήλικα να εξέλθουν με ευκολία, να συζευχθούν και να ωοτοκήσουν ξανά. Στο στάδιο αυτό τα ενήλικα μπορεί να γίνουν αντιληπτά από τον άνθρωπο καθώς πετούν και έχουν την όψη μικρής μύγας.

Το σαράκι ή σκουλίκι ξύλου είναι ένα έντομο προσβάλουν μαλακά και σκληρά ξύλα και προκαλούν οβάλ οπές με διάμετρο 0,3 εώς 13 χιλιοστά Έχει χρώμα κοκκινωπό – καστανό. Ανήκει στα ξυλοφάγα έντομα. Η προνύμφη περνά όλη τη ζωή της μέσα στο ξύλο.

Ζει 2-4 χρόνια, σε 20-22°C και 80-90% τα τέλεια έντομα ζουν 20-25 ημέρες.
Χαρακτηριστικό της ύπαρξής του είναι η υπό μορφή λεπτής σκόνης (πούδρα)  που
βγάζουν σαν πριονίδι μαλακό και αναπτύσσεται σε συνθήκες με υψηλή σχετική υγρασία και θερμοκρασία.

Τα σαράκια εμφανίζονται σε ξύλινα πατώματα, σκεπές, σκάλες, έπιπλα, παλιά αντικείμενα, πέργκολες, δοκάρια και γενικά όπου υπάρχει φυσικό ξύλο. Τα ενήλικα έντομα γεννούν τα αυγά τους μέσα στο εσωτερικό των ξύλινων επιφανειών, όπως πατώματα, έπιπλα, στέγες κ.α. Μόλις εκκολαφθεί η προνύμφη αρχίζει να τρέφεται από το ξύλο. Παραμένει στο εσωτερικό για χρόνια τρώγοντας το ξύλο και σχηματίζοντας τούνελ. Μόλις η προνύμφη ωριμάσει και μεγαλώσει σε μέγεθος κινείται προς την επιφάνεια για να βγει από το κουκούλι ως ενήλικο έντομο.
.
.

Τα πρώτα σημάδια είναι μικρές τρύπες στο ξύλο: στρογγυλές καλοσχηματισμένες οπές, σχηματισμένες σήραγγες, τούνελ, λεπτή σκόνη σε μορφή πούδρας, η οποία πέφτει από τις τρύπες εισόδου ,ή σχηματίζει μικρά βουναλάκια, συνεχόμενος ήχος «μασήματος» προερχόμενος από το έντομο που τρώει το ξύλο, κατεστραμμένη ή αδύναμη επιφάνεια του ξύλου, νεκρά ή ζωντανά έντομα που μπορεί να ξεπροβάλουν από τις οπές.

Συνήθως μέσω ξυλείας ή καυσόξυλων που αποθηκεύουμε στο χώρο μας. Μπορεί όμως να μπεί στο σπίτι μας και από κάποιο χειροποίητο έπιπλο ή ξύλινο δάπεδο, σκεπές, σκάλες στο οποίο δεν έχει πραγματοποιηθεί σωστή διαδικασία απεντόμωσης στην πρώτη ύλη κάποιο κομμάτι διακοσμητικού ακατέργαστου ξύλου που φέραμε στο σπίτι μας

Οι τερμίτες δεν συνδέονται με προβλήματα υγείας στον άνθρωπο, ωστόσο προκαλούν σημαντικές υλικοτεχνικές ζημιές. Οι τερμίτες καταστρέφουν πατώματα, έπιπλα, ξύλινες οροφές, σκάλες, βιβλία και προσβάλουν κάθε είδους ξύλινο αντικείμενο που μπορεί να βρίσκεται στο σπίτι μας

Όταν γίνεται αντιληπτό από εμάς συνήθως η προσβολή είναι σε προχωρημένο στάδιο Η υπηρεσία απεντόμωση για σαράκι πρέπει να πραγματοποιείται άμεσα όταν τα έντομα γίνουν αντιληπτά, έτσι ώστε να προλάβουμε την ανάπτυξη του βασιλείου στον χώρο μας. Η ΥΓΕΙΑΝΤΙΚΗ χρησιμοποιεί το υπολειματικό ψεκασμό, νεφελοψεκασμούς, επάλειψη ξύλου με ειδικά σκευάσματα και δολωματικά με την τεχνική Trap- treat-release.

ΤΕΡΜΙΤΕΣ-ΣΑΡΑΚΙΑ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Ο υποκαπνισμός (fumigation) είναι μια μέθοδος απεντόμωσης που βασίζεται στη χρήση
αέριων εντομοκτόνων. Έχουν άριστη διεισδυτικότητα και σε συγκεκριμένες
συγκεντρώσεις,  θερμοκρασίες και πιέσεις γίνονται θανατηφόρες για τα έντομα και τα
τρωκτικά. Όταν δεν είναι δυνατή η χρήση υποκαπνισμού για την καταπολέμηση τους σε
πατώματα, ξύλινες οροφές, κλπ εφαρμόζουμε ειδικό εντομοκτόνο με επίχρισμα . Το
εντομοκτόνο επίχρισμα είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο συντηρητικό ξύλου που περιέχει
εντομοκτόνο (permethrin) για την προληπτική και θεραπευτική αντιμετώπιση εντόμων
που προσβάλλουν το ξύλο, συμπεριλαμβανομένων και των τερμιτών.