ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΔΑΡΟΥΣΑΣ

Οι απολυμάνσεις χώρων από σαρανταποδαρούσες αποτελεί μία εξειδικευμένη εφαρμογή από έμπειρους τεχνικούς της ΥΓΕΙΑΝΤΙΚΗΣ

2310 775 985

ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΔΑΡΟΥΣΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η σαρανταποδαρούσα είναι η κοινή ονομασία της σκολόπενδρας, που αποτελεί γένος σαρκοφάγων Μυριάποδων, που ανήκουν στην οικογένεια Σκολοπενδρίδες και στην ομοταξία Χειλόποδα.. Το σώμα της σαρανταποδαρούσας είναι μεγάλο σε μήκος και ευκίνητο. Το μήκος του ενήλικου κυμαίνεται από 25 – 35 mm, συμπεριλαμβανομένων και των κεραιών του , το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 100 mm. Η ενήλικη οικιακή σαρανταποδαρούσα φέρει έως και 15 ζευγάρια ποδιών, το κάθε ζευγάρι ποδιών είναι λίγο μεγαλύτερο από το εμπρόσθιο ζευγάρι της. Το σώμα της αποτελείται από άκαμπτα τμήματα τα οποία φέρουν μόνο ένα ζευγάρι ποδιών το καθένα. Η κεφαλή της φέρει ένα ζεύγος μακριών κεραιών και πολύπλευρα μάτια που την βοηθούν να προσανατολίζεται στο χώρο. Διαθέτει επίσης ένα ζευγάρι επιμήκεις γνάθους οι οποίες και εκκρίνουν δηλητήριο. Το χρώμα της είναι συνήθως κιτρινωπό γκρι. Η οικιακή σαρανταποδαρούσα είναι αρπακτικό, σαρκοφάγο – εντομοφάγο αρθρόποδο. Η σαρανταποδαρούσα εκκρίνοντας δηλητήριο, παραλύει τα θηράματα της (έντομα, προνύμφες εντόμων και αραχνοειδή) και έπειτα τρέφεται από αυτά. Αξίζει να σημειωθεί πως το τσίμπημα της δεν είναι θανατηφόρο για τους ανθρώπους, όμως προκαλεί έντονους πόνου και πρήξιμο.

Ο βιολογικός της κύκλος ακολουθεί τα έξης στάδια: αυγό, νυμφικά στάδια, ενήλικο έντομο, όπως στα περισσότερα αρθρόποδα. Οι νύμφες μοιάζουν με μικρές εκδοχές της ενήλικης οικιακής σαρανταποδαρούσας και αποκτούν σταδιακά την ενήλικη μορφή. Ο χρόνος ανάπτυξής της, μέχρι να φτάσει την ενηλικίωσή είναι 3 χρόνια. Το θηλυκό γεννά περίπου 50 αυγά. Είναι μακρόβια έντομα τα οποία ζουν συνήθως 7 χρόνια, και με τις κατάλληλες συνθήκες μπορούν να διαβιούν έως και 10 χρόνια.

Η οικιακή σαρανταποδαρούσα διαβιεί σε μέρη με αυξημένη υγρασία, όπως είναι το μπάνιο, συνήθως τη συναντάμε στα σιφώνια και κάτω από τα πλακάκια. Είναι έντομο νυκτόβιο. Ο βέλτιστος βιότοπος της περιλαμβάνει: μέρη σκοτεινά με υγρασία και επαρκή τροφή.

ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΔΑΡΟΥΣΕΣ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η καταπολέμηση γίνεται με  χημικά φάρμακα. Εάν διαπιστώσουμε το έντομο στο σπίτι καλά είναι να κάνουμε μια απεντόμωση . Ψεκάζουμε περιφερικά όλο το σπίτι δίνοντας έμφαση σε υγρά μερί κάτω από τα ντουλάπια, κάτω από τα κρεβάτια , βαριά έπιπλα και προπαντός στο μπάνιο. Η καταπολέμηση με φυσικό τρόπο
εστιάζετε το να καθαρίζονται τα ζιζάνια γύρο από το σπίτι, να μην υπάρχουν πέτρες και
να σηκώνουμε τις γλάστρες των λουλουδιών και να ελέγχονται για σαρανταποδαρούσες
τις οποίες πρέπει να της εξοντώνουμε μηχανικά. Η καταπολέμηση της
σαρανταποδαρούσας γίνεται απεντόμωση με υπολειμματικούς ψεκασμούς και άλλες
μεθόδους ανάλογα την περίπτωση, με εντομοκτόνα.

Το τσίμπημα – δάγκωμα της σαρανταποδαρούσας στους ανθρώπους είναι πολύ επώδυνο, αλλά σπάνια μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Η σαρανταποδαρούσα όμως είναι επικίνδυνη εάν τσιμπήσει βρέφη και μικρά παιδιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις το θύμα θα πρέπει να διακομιστεί σε νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Εάν δείτε σαρανταποδαρούσα στο σπίτι καλέστε ένα εξιδεικευμένο συνεργείο για απεντόμωση.

Η σαρανταποδαρούσα του σπιτιού ή αλλιώς οικιακή σαρανταποδαρούσα έχει την επιστημονική ονομασία Scutigera coleopterata. Αυτό το είδος σαρανταποδαρούσας το συναντάμε τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Πολύ συχνά όμως απαντάται στο μπάνιο ή στο υπνοδωμάτιο. Στο μπάνιο μπορεί να βρεθεί στο σιφόνι του νεροχύτη ή της μπανιέρας και να τρέφεται εκεί για καιρό με διάφορα είδη εντόμων. Οι οικιακές σαρανταποδαρούσες προτιμούν να ζουν σε υγρά μέρη του σπιτιού από υπόγεια, ντουλάπες, μπάνια, κάτω από το πάτωμα και κάτω από το φλοιό καυσόξυλων που είναι αποθηκευμένα σε κλειστούς χώρους. Στο σπίτι μας εισβάλουν συνήθως από τα σιφόνια φρεάτια πόρτες και παράθυρα χωρίς σίτες.

Οι σαρανταποδαρούσες σπάνια αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς μέσα στο σπίτι. Η καταπολέμησή τους συνήθως γίνεται με την ανεύρεση και θανάτωση της σαρανταποδαρούσας που κρύβεται μέσα στο σπίτι. Εάν υπάρχουν πέτρες περιμετρικά στην αυλή καλό είναι να καθαριστούν και να απομακρυνθούν από το σπίτι καθώς οι σαρανταποδαρούσες κρύβονται εκεί συχνά. Στους εσωτερικούς χώρους θα πρέπει να γίνει απεντόμωση με καθολικό ψεκασμό σε όλο το σπίτι εστιάζοντας κυρίως σε κρυφά σκοτεινά σημεία με αυξημένη υγρασία όπως στα υπόγεια, κάτω από βαριά έπιπλα κλπ. Οι σαρανταποδαρούσες στης οικίες εμφανίζονται την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού, ψάχνοντας για δροσερό μέρος ώστε να προστατευτούν από τη ζέστη. Θα πρέπει να γίνει  εφαρμογή απεντόμωσης  στο εσωτερικό και στο εξωτερικό τους σπιτιού από εξειδικευμένο συνεργείο.