ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΣΚΟΡΠΙΩΝ
Οι απολυμάνσεις χώρων από σκορπιούς αποτελεί μία εξειδικευμένη εφαρμογή από έμπειρους τεχνικούς της ΥΓΕΙΑΝΤΙΚΗΣ
2310 775 985
ΣΚΟΡΠΙΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Οι σκορπιοί είναι ζώα που σχηματίζουν την ομώνυμη τάξη αρθροπόδων (Scorpiones) και ανήκουν στην ομοταξία των αραχνίδων.
Το μήκος του ενήλικου είναι 3 – 20 cm. Χαρακτηριστικό του είναι η μακριά κυρτωμένη ουρά η οποία καταλήγει στο κεντρί. Φέρει 4 ζευγάρια ποδιών και δαγκάνες. Το χρώμα του ποικίλλει αναλόγως του είδους, από λευκόξανθο έως μαύρο. Οι σκόρπιοι μετρούν πάνω από 1000 είδη σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στην Ελλάδα συναντάμε περίπου 30 διαφορετικά είδη.
Κατοικούν σε ξερές και πετρώδεις περιοχές. Ζει μόνος του και δεν αλλάζει τον τόπο που μένει μέχρι να πεθάνει. Την ημέρα κρύβεται κάτω από πέτρες, στις σχισμές των βράχων ακόμα και μέσα στα σπίτια, στις σκοτεινές γωνιές ή κάτω από έπιπλα. Τη νύχτα βγαίνει από την κρύπτη του για την ανεύρεση τροφής. Οι σκορπιοί τρώνε έντομα, αράχνες και άλλα μικρά ζωύφια. Δεν απομακρύνεται από την κρύπτη του εκτός από την εποχή που πολλαπλασιάζεται, οπότε πρέπει να βρει το ταίρι του. Οι σκορπιοί έχουν αργή ανάπτυξη, χρειάζονται 6 χρόνια για να φτάσουν στην ενηλικίωσή τους, συνήθως όμως διαβιούν 3 – 5 έτη. Υπό ιδανικές συνθήκες κάποια είδη ζουν έως και 15 χρόνια. Όταν το θηλυκό γονιμοποιηθεί, κουβαλάει εσωτερικά τα αυγά του. Μετά από τη γέννα το μικρό κοπάδι σκορπιών ανεβαίνει στην πλάτη του θηλυκού και παραμένει εκεί μέχρι και την 1 η αλλαγή του εξωτερικού περιβλήματος του (εξωσκελετού), έπειτα εγκαταλείπουν την μητέρα και διαβιούν μόνοι τους. Συνήθως οι σκορπιοί αλλάζουν εξωσκελετό 6 φορές έως την πλήρη ενηλικίωση τους. Οι σκορπιοί ακολουθούν 3 στάδια κύκλους ζωής: αυγό, νύμφη και ενήλικο. Ο θηλυκός σκόρπιος γεννά 20 – 50 νύμφες.
Το τσίμπημα του σκορπιού που ζει στην Ελλάδα προκαλεί πόνους και ερεθίζει το δέρμα, δεν είναι όμως επικίνδυνο.
ΣΚΟΡΠΙΟΙ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Οι σκορπιοί είναι παράσιτα τα οποία συχνότερα συναντάμε σε εξοχικές κατοικίες και σε μεμονωμένες περιπτώσεις εντός των πόλεων (συνηθέστερα σε αποθήκες και στους ισόγειους και υπόγειους χώρους)
Οι σκορπιοί εισβάλουν στους χώρους μας για εύρεση τροφής, και κρύβονται σε σκιερά και υγρά μέρη όπως σε γωνίες ή κάτω από έπιπλα. Η απεντόμωση των σκορπιών πραγματοποιείται με ψεκασμούς σε σημεία του χώρου όπου γνωρίζουμε ότι συχνάζουν, κάνοντας χρήση εξειδεκευμένων σκευασμάτων.
Οι γεωπόνοι μας, πριν από κάθε εφαρμογή πραγματοποιούν επιτόπιο έλεγχο στο χώρο σας, για να εντοπίσουν όλες τις εστίες των παρασίτων. Είναι πάντοτε στη διάθεσή σας για σας λύσουν κάθε απορία για την εφαρμογή της απεντόμωσης και να σας δώσουν χρήσιμές συμβουλές.
Τσιμπάνε οι σκορπιοί;
Οι σκορπιοί γενικά δεν παίρνουν την πρωτοβουλία να επιτεθούν σε ανθρώπους, απλά οι άνθρωποι μπορούν να επηρεάσουν άθελά τους τον σκορπιό, προκαλώντας το τσίμπημα του. Το δάγκωμά του δημιουργεί άμεσο και οξύτατο άλγος, συνοδευόμενο με μικρό πρήξιμο και τοπικό μούδιασμα της περιοχής. Τα συμπτώματα κορυφώνονται σε 4-5 ώρες ενώ αν δεν παρουσιαστούν άλλες επιπλοκές υποχωρούν πλήρως σε 1-2 ημέρες. Οι σκορπιοί έχουν μυτερά άκρα στην ουρά που επικοινωνούν με δηλητηριώδεις αδένες στο σώμα μέσω αγωγών. Κατά το τσίμπημα, η βελόνα τσιμπήματος εισάγεται στο δέρμα και το δηλητήριο εγχέεται
Ποια είναι τα συμπτώματα από το τσίμπημα σκορπιού;
Όσοι το έχουν υποστεί μιλάνε για έναν πολύ έντονο οξύ πόνο. Τα τραύματα μπορεί να εμφανιστούν με πρήξιμο, φουσκάλες, εκχύμωση και νέκρωση του δέρματος. Επίσης πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν ζάλη, πυρετό πονοκέφαλο, ναυτία, έμετο, αίσθημα παλμών, δύσπνοια, κυάνωση, έντονη εφίδρωση, λαρυγγικό οίδημα, δυσφαγία, μειωμένη αρτηριακή πίεση, σπασμούς, πνευμονικό οίδημα, σύγχυση και αναπνευστική παράλυση. Το τσίμπημα του σκορπιού στα παιδιά συχνά οδηγεί σε γρήγορες και σοβαρές συστηματικές αντιδράσεις, οι οποίες μπορεί συχνά να προκαλέσουν αναπνευστική και κυκλοφορική ανεπάρκεια και θάνατο
Πώς μπορώ να αποφύγω το τσίμπημα από σκορπιό
Ο σκορπιός, είναι ένα ερπετό που βρίσκεται κρυμμένο κάτω από μεγάλες πέτρες, διατηρείτε το σπίτι και τον κήπο καθαρά. Μην φοράτε εκτεθειμένα ρούχα που μπορεί να βρίσκονται σε εξωτερικό η υπόγειο ευθετημένο. Όταν εργάζεστε στην ύπαιθρο φορέστε ρούχα με μακριά μανίκια, σφίξτε τις μανσέτες και τα παντελόνια, φορέστε γάντια και φέρετε μαζί σας φάρμακα πρώτων βοηθειών όταν είναι απαραίτητο. Μην μένετε σε σκοτεινό και υγρό μέρος για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πώς καταλαβαίνω το τσίμπημα σκορπιού;
Εάν το δέρμα δαγκωθεί ξαφνικά από ένα δηλητηριώδες έντομο σε σκοτεινό και υγρό μέρος ή τη νύχτα, υπάρχει έντονος πόνος, εμφανής ερυθρότητα και πρήξιμο στο δέρμα ή συμπτώματα συστηματικής δηλητηρίασης, υπάρχει πιθανότητα τσιμπήματος από σκορπιό.
Πώς αντιμετωπίζω το τσιμπήμα του σκορπιού;
Καλέστε αμέσως πρώτες βοήθειες ή μεταφέρετε το θύμα στο πλησιέστερο κέντρο Υγείας. Δέστε την πλευρά του άκρου όπου βρίσκεται η πληγή κοντά στην καρδιά με μια υφασμάτινη λωρίδα, για παράδειγμα, η παλάμη τσιμπάει, ο καρπός πρέπει να δεθεί, πράγμα που θα μειώσει την εξάπλωση των τοξινών. Το σφίξιμο θα πρέπει να χωράει σε δύο δάχτυλα και να το χαλαρώνει για 10-15 λεπτά κάθε ώρα μέχρι το θύμα να βρεθεί σε κάποιο κέντρο υγείας. Προσέξτε να μην σφίξετε πάρα πολύ και για πολύ, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει αγγειακή νέκρωση των άκρων. Μη χρησιμοποιείτε πρακτικές που ακούσατε από διάφορές πηγές για να μη φέρεται σε κίνδυνο τη ζωή του θύματος