ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΣΦΗΚΩΝ
Οι απολυμάνσεις χώρων από σφήκες αποτελεί μία εξειδικευμένη εφαρμογή από έμπειρους τεχνικούς της ΥΓΕΙΑΝΤΙΚΗΣ
2310 775 985
ΣΦΗΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η σφήκα είναι έντομο υμενόπτερο (Hymenoptera), απόκριτο (Apocrita) και κεντροφόρο ,το μέγεθος τους είναι 10-20 χιλιοστά. Οι σφήκες έχουν ελάχιστο τρίχωμα και είναι πολύ έντονα χρωματισμένες Ο χρωματισμός της σφήκας είναι μαύρος και κίτρινος. Κεντρί έχουν μόνο τα θηλυκά.. Μοιάζουν πάνοπλες συγκριτικά με τις μέλισσες και είναι κυνηγοί άλλων εντόμων, μεταξύ αυτών και των μελισσών. Η σφήκα, σε αντίθεση με την μέλισσα, επιβιώνει μετά από το κέντρισμα. Δημιουργεί και αυτή όπως και η μέλισσα, κοινωνίες αλλά κατά πολύ μικρότερες. Οι φωλιές τους μοιάζουν ως προς τα εξάγωνα κελιά αλλά είναι γκρίζες και θυμίζουν χαρτόνι .Χτίζονται σε απρόβλεπτες θέσεις, ακόμα και εντελώς κατακόρυφα, και ανάλογα το είδος των σφηκών διαφέρουν σε σχήμα.Τα αυγά εκκολάπτονται μέσα σε λίγες ημέρες και οι προνύμφες αναπτύσσονται σε διάστημα 4 εβδομάδων περίπου. Οι προνύμφες όταν εκκολαφθούν υφαίνουν απαλά κουκούλια και οι νύμφες αναπτύσσονται σε ενήλικα έντομα εντός 2 εβδομάδων. Οι αποικίες συνήθως επιζούν μόνο για ένα χρόνο και μπορεί να εμπεριέχουν αρκετές χιλιάδες άτομα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Δεν είναι απαραιτήτως επιθετικά έντομα, παρά μόνο όταν νιώσουν απειλή για τα ίδια ή για την φωλιά τους. Οι σφήκες αν και τρέφονται με άλλα παράσιτα όπως μύγες, κάμπιες κ.λπ., δρουν και ως παράσιτα. Όταν συλλέγουν υλικά από ξύλο για το χτίσιμο της φωλιάς, μπορεί να μασήσουν και να καταστρέψουν την ξυλεία σε φράχτες και κτίρια. Αφαιρούν επίσης το φλοιό των δέντρων προκαλώντας το μαρασμό των κλαδιών και των νεαρών βλαστών, ενώ στα τέλη του καλοκαιριού μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στις σοδειές φρούτων. Αποτελούν τέλος εχθρό για τα μελίσσια. Όταν φτιάχνουν φωλιές σε περιοχές με μεγάλη κίνηση ή κοντά σε σπίτια μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα, ενώ ένα ποσοστό ανθρώπων είναι πιθανόν να παρουσιάσει επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση στα τσιμπήματα (επώδυνο το τσίμπημα της σφήκας).
ΣΦΗΚΕΣ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Η αντιμετώπισή τους είναι δύσκολη υπόθεση. Πρώτον γιατί για να τις αντιμετωπίσουμε
ολοκληρωτικά θα πρέπει να βρούμε την φωλιά τους η οποία μπορεί να βρίσκεται ακόμα
και εκατοντάδες μέτρα μακριά από τον χώρο μας και σε δυσπρόσιτα σημεία, και
δεύτερον γιατί όταν αισθανθούν κίνδυνο γίνονται επιθετικές για να αμυνθούν. Οι παγίδες
λειτουργούν βοηθητικά σε μια αντιμετώπιση καθώς παγιδεύουν μόνο τις εργάτριες που
ψάχνουν για τροφή στην φύση ,όχι όμως τις βασίλισσες οι οποίες παραμένουν στην
φωλιά και γεννούν. Η εξόντωση των σφηκών γίνεται με κατάλληλα εντομοκτόνα υψηλής
ποιότητας βιοκτόνα .και χρίζει ιδιαίτερης προσοχής, εξοπλισμού, προστασίας και
δεξιοτεχνίας από το εξιδικευμένο προσωπικό μας.
Από που έρχονται οι σφήγκες
Η σφήκα έρχετε από το εξωτερικό περιβάλλον ψάχνοντας για τροφή, έτσι μπορεί να βρεθεί στον χώρο σας για να τον εξερευνήσει. Ειδικά αν έχετε αφήσει αποφάγια φαγητού στην αυλή, στα σκουπίδια ή στο μπαλκόνι σας, είναι πολύ πιθανό να προσελκύσετε σφήκες.
Γιατί μπαίνουν οι σφήκες στο σπίτι
Οι σφήκες μπαίνουν στο χώρο μας είτε για να ψάξουν για τροφή είτε για να χτίσουν τη φωλιά τους: Οι σφήκες επιλέγουν συνήθως να φτιάξουν τις φωλιές τους κοντά σε πόρτες. Γιατί το κάνουν αυτό; Γιατί αυτά τα μέρη τους παρέχουν προστασία και κάλυψη ειδικά το χειμώνα. Η βασίλισσα σφήκα, θα ψάξει ένα ασφαλές μέρος για να μπορέσει η ίδια αλλά και η αποικία της να περάσει τον χειμώνα. Έτσι, δεν είναι παράξενο να τρυπώσει κάποια μέσα στο σπίτι σας.
Πως θα ξεχωρίσω την σφήκα από τη μέλισσα
Προτού λοιπόν προβείτε στην “εξόντωση σφηκών”, σιγουρευτείτε ότι τα έντομα στον χώρο σας είναι όντως σφήκες και όχι μέλισσες. Οι σφήκες και οι μέλισσες ανήκουν στα υμενόπτερα. Στην ίδια δηλαδή κατηγορία εντόμων. Οι μέλισσες είναι συνήθως γύρω στα 2,5 εκατοστά, ενώ οι σφήκες κυμαίνονται στα 1 – 2 εκ. Οι μέλισσες έχουν τριχωτό σώμα και πιο σκούρα χρώματα με κίτρινες ή πορτοκαλί ραβδώσεις. Οι σφήκες απ’ την άλλη, έχουν πιο λείο σώμα, “στενή μέση” και πιο φωτεινά χρώματα με κιτρινόμαυρα σχέδια. Όταν οι μέλισσες πετάνε, τα πόδια τους συχνά δεν φαίνονται. Σε αντίθεση, οι σφήκες πετάνε έχοντας τα πόδια τους να κρέμονται.
Οι σφήκες είναι επίσης πιο επιθετικές, ενώ οι μέλισσες μπορεί να τσιμπήσουν μόνο όταν νιώσουν ότι απειλούνται.
Σε αντίθεση με τις μέλισσες, οι σφήκες επιβιώνουν αφού τσιμπήσουν κάτι με το κεντρί τους.
Πως θα απομακρύνω μια σφηκοφωλια
Οι σφήκες και η απομάκρυνσή τους δεν είναι εύκολη διαδικασία και κρύβει κινδύνους. Μην επιχειρήσετε να πάτε κοντά σε μια σφηκοφωλιά, καθώς αν οι σφήκες νιώσουν απειλή, μπορεί να σας επιτεθούν. Αν έχετε αλλεργία στις σφήκες, μην επιχειρήσετε να τις αντιμετωπίσετε μόνοι σας . Η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση σφηκών γίνεται από επαγγελματίες με τη χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού. Τα προβλήματα με σφήκες απαιτούν για την αντιμετώπιση τους μόνο ένα εξειδικευμένο συνεργείο.