ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΩΝ

Οι απολυμάνσεις χώρων από τσιμπούρια αποτελεί μία εξειδικευμένη εφαρμογή από έμπειρους τεχνικούς της ΥΓΕΙΑΝΤΙΚΗΣ

2310 775 985

ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τα τσιμπούρια ή οι κρότωνες είναι παράσιτα, περισσότερο γνωστοί, είναι αρθρόποδα που συγγενεύουν με τις αράχνες, τους σκορπιούς και τα ακάρεα. Διαφέρουν από τα έντομα στην απουσία φτερών, κεραιών και συνθέτων οφθαλμών. Το σώμα τους διαιρείται σε δυο βασικά τμήματα, γνάθο σώμα και το ίδιο σώμα. Το σώμα  ώμος φαίνεται ενιαίο και φέρει 4 ζεύγη ποδιών με εξαίρεση του προνυμφών του τσιμπουριών που φέρουν 3 ζεύγη.
Το παρασιτικό ζωύφιο έχει οκτώ πόδια και κεραίες. Μοιάζει στο μέγεθος με κουκούτσι σταφυλιού γκριζωπού χρώματος, όταν είναι νηστικό. Όταν όμως είναι χορτάτο το μέγεθος της κοιλιάς του διογκώνεται. Το δέρμα του είναι ελαστικό.Οι κρότωνες είναι μεγάλου μεγέθους ακάρεα. Μερικά είδη όταν είναι πλήρως διογκωμένα με αίμα , έχουν μήκος μεγαλύτερο από 25χιλ. Το μήκος των ενηλίκων όταν είναι νηστικά είναι 2-6 χιλ. για τα αρσενικά και 3-16 χιλ. για τα θηλυκά. Το σώμα τους είναι νωτοκοιλιακά πεπλατυσμένο και σακόμορφο στην εξωτερική μορφή.

Ο βιολογικός κύκλος ακολουθεί τη γενική μορφή των ακάρεων. Όλα τα είδη έχουν προνύμφες με έξι πόδια ενώ τα νυμφικά στάδια αναλόγως το είδος μπορεί να είναι από 1-8. Για να συμπληρώσουν τον βιολογικό τους κύκλο χρειάζονται από 1 -3 ξενιστές. Είναι εκτοπαράσιτα θηλαστικών , ερπετών , πτηνών , ενώ σπανιότερα αμφίβιων. Τα ενήλικα χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους πηδούν επάνω στον ξενιστή , καθώς αυτός διέρχεται από τα χόρτα . Αφού τραφεί , το αναπαραγωγικό ώριμο θηλυκό εγκαταλείπει τον ξενιστή και αποθέτει τα αυγά του σε κάποια κατάλληλη θέση στο περιβάλλον. Από τα αυγά εκκολάπτονται οι νεαρές εξάποδες προνύμφες. Οι προνύμφες αναζητούν κάποιον ξενιστή και αναρριχώνται σε αυτόν. Έπειτα από τις εκδύσεις εξελίσσονται σε ενήλικα. Τα θηλυκά εγκαταλείπουν τον ξενιστή τους προκειμένου να βρουν κατάλληλες θέσεις απόθεσης των αυγών τους.

Θα τα συναντήσουμε σε περιοχές με χορτάρι και βλάστηση όπου και παραμένουν ενεργοί , ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Επάνω στο ζώο θα τα συναντήσουμε κοντά σε περιοχές που καλύπτονται από λεπτό δέρμα και έχουν μεγάλη αιμάτωση. Τέτοιες περιοχές είναι γύρω από το στόμα, πίσω ή μέσα στα αυτιά, πάνω από τα μάτια, στις μασχάλες.
Στον άνθρωπο συνήθως παρατηρείται στην περιοχή του δήγματος ελαφριά ερυθρότητα, χωρίς όμως να εμφανίζεται πόνος ή κνησμός. Επομένως το τσίμπημα από τα τσιμπούρια δε γίνεται εύκολα αντιληπτό. Μπορεί να μεταδώσουν ασθένειες όπως η νόσος του Lyme και ο πυρετός τωνβραχωδών ορών.

ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Αν έχουμε κατοικίδια, ο συχνός έλεγχος των ζώων για τσιμπούρια μετά την παραμονή
σε εξωτερικούς χώρους είναι σημαντικός. Αν ένα θηλυκό τσιμπούρι πέσει στο πάτωμα,
χαλί κλπ. και εναποθέσει τα έως και 18.000 αβγά, τότε δύσκολα αντιμετωπίζονται οι
προνύμφες που εκκολάπτονται από τα αβγά και διασκορπίζονται μέσα στο σπίτι. . Εκτός
από τους εξωτερικούς ψεκασμούς, πραγματοποιούμε και ψεκασμό με εντομοκτόνα
μακράς διαρκείας εντομοκτόνα με μικροκάψουλα και προνυμφοκτόνο. Όσον αφορά τον
άνθρωπο καλά είναι να ζήτήσουμε τη βοήθεια του φαρμακοποιού μας ή του γιατρού
μας για την επιλογή του κατάλληλου εντομοαπωθητικού τόσο για τους ενήλικες όσο και
για τα παιδιά.
Συνιστώνται τα σκευάσματα που περιέχουν DEET άνω του 20% για τους ενήλικες.

Τα τσιμπούρια συνήθως εμφανίζονται σε μέρη με βλάστηση. Για αυτό θα ήταν καλό να αποφεύγουμε εργασίες με τα χέρια σε μέρη με χόρτα εάν δεν είναι προστατευμένα. Με το πρώτο ζεύγος των ποδιών τους, που είναι σε εντιμότητα, προσκωλούν όταν έλθουν σε επαφή με διερχόμενους ξενιστές, που είναι όχι μόνο τα ζώα αλλά και ο άνθρωπος. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως αναζήτηση (questing) και είναι συνήθως τρόπος, με τον οποίο οι σκληροί κρότωνες προσκωλούν σε θηλαστικά μεγάλου σωματικού βάρους.

Τα τσιμπούρια συνήθως “κατοικούν” σε βράχους ή στα άκρα φύλλων φυτών και θάμνων, σε φυλλώματα, ξεραμένα ξύλα, πάρκα κ.α Όλοι οι χώροι είναι πιθανοί “στόχοι” των τσιμπουριών, χώροι όπως σπίτια, αποθήκες, εργοστάσια, δημόσια κτίρια, ξενοδοχεία κλπ. όσο καθαροί κι αν είναι.

Η απεντόμωση τσιμπουριών πρέπει να γίνετε άμεσα όταν αντιληφθούμε τσιμπούρι στο χώρο μας, η εξάπλωση τους είναι ραγδαία, μετά την εξάπλωση
η αντιμετώπιση γίνετε με μεγάλη δυσκολία. Επίσης, με τον όρο απεντομώσεις για τσιμπούρια εννοούμε την διαδικασία εξόντωσης στο χώρο του σπιτιού, εξωτερικά στον κήπο ή σε στάβλους. Η απεντόμωση για τσιμπούρια λαμβάνει χώρα με χημικά μέσα με Cold Fogger ή ψεκαστήρα χαμηλής πίεσης. Η ΥΓΕΙΑΝΤΙΚΗ χρησιμοποιεί πλέων και οικολογικά σκευάσματα σε μέρη που δεν ενδείκνυται η χρήση χημικών φαρμάκων.

Τα τσιμπούρια μολύνουν τους οργανισμούς και είναι ικανά να προσκολληθούν με βακτήρια, ιούς και παράσιτα και μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρές
έως και θανατηφόρες ασθένειες. Το τσίμπημα του τσιμπουριού προκαλεί κνησμό και σε σπάνιες περιπτώσεις παράλυση ακόμη και θάνατο. Το τσιμπούρι μπορεί να μεταφέρει επικίνδυνες ασθένειες όπως εαρινή Μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, Βορρελίωση κ.α.