ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ KOYNOYΠΙΩΝ
Οι απολυμάνσεις χώρων από κουνούπια αποτελεί μία εξειδικευμένη εφαρμογή από έμπειρους τεχνικούς της ΥΓΕΙΑΝΤΙΚΗΣ
2310 775 985
ΚΟΥΝΟΥΠΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η απεντόμωση των κουνουπιών είναι από τις πιο ιδιόμορφες περιπτώσεις. Για να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά το κουνούπι, χρειάζεται να καταλάβουμε τον τρόπο “σκέψης” του δηλαδή, τις συνήθειες του και τον τρόπο ζωής του. Το κουνούπι είναι ένα μικροσκοπικό ιπτάμενο έντομο που είναι γνωστό για την αγάπη του για το αίμα και για την έντονη φαγούρα που αφήνουν τα τσιμπήματα του, αυτό που οι άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν είναι ότι τα κουνούπια θεωρούνται ένα από τα πιο θανατηφόρα πλάσματα στον πλανήτη. Χάρη στη διαβόητη συνήθειά τους να μεταφέρουν και να μεταδίδουν μολυσματικές ασθένειες όπως ο ιός zika, ο ιός του δυτικού νείλου, η ελονοσία και άλλα.
Τα κυρία χαρακτηριστικά που διακρίνουν, από τα άλλα συγγενή προς αυτά δίπτερα, είναι η καλά ανεπτυγμένη προβοσκίδα, τα φτερά, το σώμα, που καλύπτεται από λέπια και τρίχες, νηματοειδείς κεραίες κυκλικά διαταγμένες. Η μορφή των κεραιών είναι αρκετή να ξεχωρίσουν τα θηλυκά κουνούπια από τα αρσενικά. Tα αρσενικά έχουν πολυάριθμες και μακριές τρίχες που δίνουν στην κεραία φτεροειδή μορφή. Το μήκος του σώματος των περισσότερων κουνουπιών είναι από 3 έως 6 mm.
Εξαίρεση αποτελούν ορισμένα τροπικά είδη που ανήκουν στο γένος Τοχοώγη- τα όποια είναι, συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη, γίγαντες με μήκος σώματος μέχρι και 19 μμ και άνοιγμα φτερών μέχρι και 24 mm
Έχουν περισσότερα από 50 εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, έχουν προσαρμοσθεί να ζουν σ’ όλα σχεδόν τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη μας.Απουσιάζουν μόνο από την Ανταρκτική και μερικά νησιά.
Κατάλληλα ενδιαιτήματα για κουνούπια είναι οι μικρές ή μεγάλες λίμνες, τα έλη και οι βάλτοι, οι ορυζώνες , τα παρόχθια ποταμών και ρυακιών, οι κοιλότητες των βράχων, των δένδρων και του εδάφους που διατηρούν μικρές ποσότητες νερού. Άλλα ενδιαιτήματα είναι οι βόθροι και τα φρεάτια σε πόλεις και χώρια , οι δεξαμενές, ποτίστρες κατοικίδιων και παραγωγικών ζωών.
Τα κουνούπια είναι σε όλο τον κόσμο και υπάρχουν περίπου 3.000 γνωστά είδη. Αρχίζουν να εμφανίζονται κατά τους ανοιξιάτικους μήνες όταν ζεσταίνει ο καιρός και συνεχίζονται μέχρι το φθινόπωρο. Τα κουνούπια μπορούν να ζήσουν και να αναπαραχθούν όλο το χρόνο. Και κατά τη διάρκεια της πρωταρχικής περιόδου αναπαραγωγής (ζεστός καιρός και στεκούμενα νερά), κάθε θηλυκό κουνούπι θα παράγει περισσότερα από 100 αυγά τη φορά κάθε 14 ημέρες.
ΚΟΥΝΟΥΠΙ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Στο χώρο των κουνουπιών Η εταιρεία μας,ΥΓΕΙΑΝΤΙΚΗ, δραστηριοποιείτε σταθερά από το 1998 εως σήμερα δίνοντας έμφαση στις πλέον σύγχρονες στοχευμένες και φιλικές προς το περιβάλλον μεθοδολογίες.
H αντιμετώπιση των κουνουπιών ξεκινάει βεβαίως κεντρικά, με εναέριους ψεκασμούς σε κλίμακα Νομαρχίας. Ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένες τακτικές που ακολουθούμε, για να ελέγξουμε όσο μπορούμε τοπικά τον πληθυσμό τους Για την εξόντωση των κουνουπιών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι ανάλογα με τους χώρους (εσωτερικούς η εξωτερικούς ή λείες επιφάνειες ή πορώδης) Χαρακτηριστικά αναφέρουμε για τους εξωτερικούς χώρους με ψεκασμούς είτε χημικούς είτε με εντελώς ακίνδυνα σκευάσματα που τα απομακρύνουν ή τα παγιδεύουν . Στον εσωτερικό είτε με χημικά μέσα αλλά και με ειδικές παγίδες σύλλψης.
Γιατί με τσιμπάνε τα κουνούπια;
Με την εκπνοή μας εκπέμπεται διοξείδιο του άνθρακα το οποίο μυρίζουν από μακριά. Οι μεγαλόσωμοι άνθρωποι που εκπέμπουν μεγαλύτερες ποσότητες γίνονται πιο εύκολος στόχος τους. Tα κουνούπια επιλέγουν συγκεκριμένη ομάδα αίματος η οποία τους τις παρέχει σε μεγαλύτερη ποσότητα. Αν παρατηρήσεις τα αγαπημένα σημεία που τσιμπούν τα κουνούπια είναι τα πόδια και οι αστράγαλοι. Ο λόγος είναι ότι εκεί βρίσκονται μεγαλύτερες και πιο δυνατές αποικίες βακτηρίων, σε σχέση με άλλα σημεία του σώματός μας. Η ομάδα που έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι η 0. Ελκύονται από τον ιδρώτα που στεγνώσει επάνω σου αφού δημιουργούνται πολλά βακτήρια. Πίνοντας μία μικρή ποσότητα μπίρας μπορεί να δροσίζεσαι και να απολαμβάνεις το φαγητό ή μία νύχτα με φεγγάρι αυξάνεις, όμως, την ποσότητα αιθανόλης που εκκρίνεται με τον ιδρώτα κάνοντας τα κουνούπια να… σφάζονται για χάρη σου. Όταν η γυναίκα είναι στη φάση της εγκυμοσύνης τραβά περισσότερο τα κουνούπια που έλκονται από το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο λόγω της εγκυμοσύνης αυξάνεται κατά 20% όπως και η θερμοκρασία του σώματος.
Γιατί έχω πολλά κουνούπια στο σπίτι μου;
Τα στάσιμα νερά που μπορεί να έχουν μείνει καιρό σε κάποια λεκάνη ή σε κάποιο άλλο σημείο κοντά στο σπίτι είναι αιτία που μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλη εστία κουνουπιών. Άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη προσελκυστικότητα είναι: Το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται με την αναπνοή,
Η σωματική θερμότητα,
Τα σκούρα ρούχα: επειδή προσελκύουν τη ζέστη και η ζέστη σημαίνει ιδρώτας, που με τη σειρά του είναι το καλύτερο γεύμα των κουνουπιών,
Η ομάδα αίματος: Βάση ερευνών άτομα με ομάδα αίματος 0 προσελκύουν περισσότερα κουνούπια,
Τα φώτα πυρακτώσεως,
Η μυρωδιά της μπύρας,
Τα φρουτώδη αρώματα.
Πως μπορώ να αποφύγω να με τσιμπάνε τα κουνούπια;
1.Επιλέξτε να απλώνετε εντομοαπωθητικά που έχουν σαν βάση άρωμα σιτρονέλας. Επίσης μην απλώνετε εντομοαπωθητικά στα χέρια των παιδιών. Προτιμήστε να τους φορέσετε ένα βραχιολάκι.
2. Πάρτε βιταμίνη Β1. Σύφμωνα με έρευνες η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης Β1 αποτρέπει τα κουνούπια από το να σας τσιμπήσουν.
3.Αποφεύγετε τροφές πλούσιες σε κάλιο. Έχει αποδειχθεί πως το γαλακτικό οξύ που παράγεται μετά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο (όπως οι μπανάνες) έλκει τα κουνούπια.
4.Μη φοράτε αρωματικές λοσιόν
Τι ασθένειες μεταδίδουν τα κουνούπια;
Από τα περίπου 3.500 είδη κουνουπιών που υπάρχουν στον κόσμο δεν μεταδίδουν όλα ασθένειες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ορισμένα είδη κουνουπιών του γένους Anopheles είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση της ελονοσίας ή τον κίτρινο πυρετό, είδη κουνουπιών του γένους Culex μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ για τον Δάγκειο πυρετό υπεύθυνα είναι ορισμένα είδη του γένους Aedes. Το νόσημα με την ταχύτερη εξάπλωση στον κόσμο είναι ο δάγκειος πυρετός. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αλλά και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός προειδοποιούν για τις συνέπειες της ραγδαίας εξάπλωσης του νοσήματος, χαρακτηρίζοντάς το «σιωπηλό κίνδυνο»
Το πλέον θανατηφόρο νόσημα που μεταδίδεται με διαβιβαστές είναι η ελονοσία, η οποία μόνο το 2010, προκάλεσε 660.000 θανάτους, κυρίως στην Αφρική. Στην Ελλάδα το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τέτοιων παρόμοιων νοσημάτων είναι οι λοιμώξεις από τον ιό του δυτικού Νείλου.
Πόσο ζει ένα κουνούπι;
Η διάρκεια της ζωής των ενηλίκων κουνουπιών εξαρτάται συνήθως από διάφορους παράγοντες όπως π.χ. τη θερμοκρασία, την υγρασία, το φύλο του κουνουπιού και την εποχή του χρόνου. Τα αρσενικά ακμαία ζουν για περίπου μία εβδομάδα ενώ τα θηλυκά ζουν περισσότερο έως και ένα μήνα.