ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ

Οι μυοκτονίες ποντικιών αρουραίων σε πολυκατοικίες , κήπους , βιοτεχνικούς χώρους και μυοκτονίες κοινοχρήστων χώρων για αντιμετώπιση εξολόθρευση ποντικιών και αρουραίων αποτελούν μία εξειδικευμένη εφαρμογή από έμπειρους τεχνικούς της ΥΓΕΙΑΝΤΙΚΗΣ 

2310 775 985

ΤΡΩΚΤΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η μυοκτονία είναι μια μέθοδος για την αντιμετώπιση των τρωκτικών, με ειδικές συσκευές τους δολωματικούς σταθμούς που αποτελούν ειδικές μεθόδους προσέλκυσης και Καταπολέμησης τρωκτικών κατασκευασμένοι σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές HACCP.
Τα τρωκτικά ποντίκια – αρουραίοι είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και μεταδίδουν μολυσματικές ασθένειες σοβαρές για την υγεία του ανθρώπου όπως πανώλη, τυφοειδή πυρετό, λεπτοσπείρωση, σαλμονέλλωση, καθώς και πολλά εκτοπαράσιτα.

Mus musculus (οικιακός ποντικός )

Έχει μήκος σώματος 7,5 – 10,5 εκ. ενώ η ουρά του είναι ίση περίπου με το μήκος του σώματός του. Το βάρος του κυμαίνεται από 12 – 30γρ. και το χρώμα της ράχης του είναι γκρι ενώ της κοιλιάς του είναι γκριζόλευκο.

Η διάρκεια ζωής του είναι: 5-20 μήνες. Για την ανάπτυξη των νεογνών προτιμά θερμοκρασίες 28οC – 32οC , ωστόσο έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να γεννήσει νεογνά και σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες. Ο αριθμός των νεογνών / γενιά είναι 6- 12 και οι γενεές /έτος είναι 4-6. Τα νεογνά μετά από διάστημα 20 ημερών έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξή τους και σε ηλικία 30-40 ημερών βρίσκονται σε θέση να αναπαράγουν. Η ικανότητα του να αναρριχάται εύκολα , αλλά και να περνά πολύ εύκολα ακόμη και μέσα από ανοίγματα 6-7 χιλιοστών , του δίνει τη δυνατότητα να εισβάλλει σε οποιοδήποτε χώρο.

Το συναντάμε εντός των κτηρίων. Μπορεί να δημιουργήσει φωλιές σε οποιοδήποτε χώρο που του παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες. Οι κυριότεροι χώροι που θα το συναντήσουμε είνα : αποθήκες τροφίμων , σούπερ μάρκετ , ξενοδοχεία , εστιατόρια , νοσοκομεία, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Οι σημαντικότερες κρυψώνες σε αυτούς τους χώρους είναι: ντουλάπια, διάκενα τοποθέτησης μονωτικών υλικών , κάτω από ξύλινα πατώματα, ψευδοροφές.

Rattus rattus (αρουραίος της στέγης)

Έχει επικρατήσει το όνομα αρουραίος της στέγης επειδή αρέσκεται να κάνει φωλιές στο εσωτερικό των κτηρίων με έμφαση στις στέγες αυτών.

Έχει μήκος σώματος 16 – 22 εκ. ενώ η ουρά του έχει μήκος 17- 24 εκ. και είναι πάντα ανασηκωμένη. Το βάρος του κυμαίνεται από 70 – 300γρ. και το χρώμα της ράχης του μπορεί να είναι από γκρί έως μαύρο ενώ της κοιλιάς μεταξύ γκρι και λευκού.

Η διάρκεια ζωής του μπορεί να φτάσει μέχρι και 6 χρόνια. Ο αριθμός των νεογνών/γενιά είναι 6- 10 και οι γενεές/έτος είναι 1-6. Τα νεογνά μετά από διάστημα 42-50 ημερών βρίσκονται σε θέση να αναπαράγουν. Ο ρυθμός αναπαραγωγής τους εξαρτάται από την θερμοκρασία και την ύπαρξη τροφής. Είναι παμφάγος και προτιμά κυρίως: φρούτα, σπόρους, λαχανικά, και ποσότητες >20γρ. ημερησίως. Είναι τέλειοι αναρριχητές.

Προτιμά να ζεί και να φωλιάζει σε ξηρό και θερμό περιβάλλον. Οι κυριότεροι χώροι που θα το συναντήσουμε είναι: τα ψηλότερα μέρη εσωτερικά των κτηρίων. Οι σημαντικότερες κρυψώνες σε αυτούς τους χώρους είναι τα σκοτεινά σημεία του χώρου όπως: τρύπες μέσα σε τοίχους, μέσα σε ψευδοροφές, στο μονωτικό υλικό της οροφής και σε οποιοδήποτε σημείο έχει τις κατάλληλες συνθήκες.

Rattus norvegicus (αρουραίος των υπονόμων ή νορβηγικός αρουραίος)

Έχει επικρατήσει το όνομα αρουραίος των υπονόμων λόγω της προτίμησής του στο υπόγειο αποχετευτικό δίκτυο των υπονόμων.

Έχει μήκος σώματος 22 – 26 εκ. ενώ η ουρά του έχει μήκος 18- 22 εκ. είναι πάντα μικρότερη από το μήκος του σώματός του ενώ καθώς κινείται ακουμπά στο έδαφος ή είναι ελαφρά ανασηκωμένη από αυτό. Το βάρος του κυμαίνεται από 200 – 400γρ. και το χρώμα της ράχης του είναι καφέ ενώ της κοιλιάς γκρι – λευκό.

Η διάρκεια ζωής του είναι 3-4 χρόνια. Ο αριθμός των νεογνών / γενιά είναι 6- 10 και οι γενεές /έτος είναι 3-6. Τα νεογνά μετά από διάστημα 3 μηνών είναι σε θέση να αναπαράγουν. Είναι παμφάγος και προτιμά κυρίως : κρέας και ποσότητες >28γρ. ημερησίως. Είναι εξαιρετικός κολυμβητής και χρειάζεται καθημερινή πρόσβαση σε νερό.

Οι κυριότεροι χώροι που θα το συναντήσουμε είναι : δίκτυα υπονόμων , αποθήκες , στάβλοι , σκουπιδότοποι , υπόγειοι χώροι οικοδομών , στρατόπεδα , λιμάνια. Μπορεί να εισέλθει στις ανθρώπινες κατοικίες μέσω των αποχετευτικών αγωγών και να βγει ακόμη και από τη λεκάνη της τουαλέτας.

ΤΡΩΚΤΙΚΑ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η μυοκτονία περιλαμβάνει το σύνολο των ενεργειών που γίνονται σε έναν χώρο για την αντιμετώπιση των τρωκτικών.

Ποντικοφάρμακα (Δολώματα) :

Τα δολώματα είναι σκευάσματα τα οποία κατασκευάζονται από εγκεκριμένους οίκους Γεωργικών Φαρμάκων. Τα δολώματα μπορεί να είναι σε μορφή pellet, pasta ή blocks και αποτελούν το πιο συνηθισμένο τρόπο ελέγχου των τρωκτικών σε όλο τον κόσμο. Οι δολωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις ανεπτυγμένες χώρες είναι πλεόν «τρίτης γενίας» και χαμηλής τοξικότητας. Έτσι είναι ασφαλείς για ζώα μη στόχους και έχουν αντίδοτο την βιταμίνη Κ1. Περιέχουν τροφοελκυστικά ώστε να είναι εύγεστες και να προκαλούν τα τρωκτικά να τις δοκιμάσουν, τα δολώματα τοποθετούνται μέσα σε δολωματικούς σταθμούς

Κολλώδεις πλάκες και μηχανικές παγίδες :

Οι μηχανικές παγίδες , οι κολλώδεις πλάκες καθώς και τα trapper χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις σοβαρής προσβολής κάποιου χώρου από τα τρωκτικά μαζί με τα μυοκτόνα δολώματα. Έτσι θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ζώντων τρωκτικών αλλά θεωρούνται και μέσα ελέγχου των τρωκτικών σε χώρους που για λόγους ασφαλείας απαγορεύεται η χρήση τοξικών ουσιών. Οι κόλλες και ορισμένες παγίδες ωστόσο προκαλούν βίαιο θάνατο στα τρωκτικά. Επίσης θα πρέπει να επιθεωρούνται σε συχνότερα χρονικά διαστήματα από ότι τα μυοκτόνα δολώματα ώστε να απομακρύνονται αμέσως τα συλληφθέντα νεκρά τρωκτικά από τον χώρο.

Μονώσεις :

Οι εξωτερικές μονώσεις χρησιμεύουν για να αποτρέψουν την είσοδο των τρωκτικών μέσα στα κτίρια με τοποθέτηση ειδικής κατασκευής βουρτσών στα ανοίγματα των θυρών. Οι εσωτερικές μονώσεις γενικά αποσκοπούν στην απομόνωση των διαφόρων χώρων μεταξύ τους και στον περιορισμό της δυνατότητας εγκατάστασης των τρωκτικών και αλληλοπροσβολής των χώρων.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κατά την εκτέλεση της εργασίας της μυοκτονίας είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας για τα κατοικίδια ζώα, για τα ζώα μη στόχους αλλά και για τα παιδιά. Για αυτό το λόγο παρόλο που τα χρησιμοποιούμενα μυοκτόνα δολώματα είναι χαμηλής τοξικότητας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε κατάσταση χύδην αλλά να τοποθετούνται πάντα μέσα σε ειδικές θήκες ασφαλείας, τους δολωματικούς σταθμούς πάνω στους οποίους να αναγράφεται ευκρινώς ότι πρόκειται για μυοκτόνα δολώματα. Συγκεκριμένα τα μέσα που μπορούν να  χρησιμοποιηθούν κατά τις εργασίες μυοκτονίας είναι τα εξής :

Χάρτινες θήκες μυοκτόνων δολωμάτων :

Χρησιμοποιούνται σε χώρους που είναι κλειδωμένοι και δεν έχουν καθημερινή πρόσβαση από ανθρώπους όπως σε αποθήκες, σαφτ, λεβητοστάσια, φρεάτια ασανσέρ κλπ. Μέσα στις χάρτινες θήκες τοποθετούνται δολώματα σε μορφή pellets ή σε μορφή κηρωδών δολωμάτων. Δεν χρησιμοποιούνται ποτέ σε εξωτερικούς χώρους

Μικροί δολωματικοί σταθμοί :

Είναι πλαστικές θήκες μυοκτόνων δολωμάτων με κλειδί ασφαλείας οι οποίες χρησιμοποιούνται μόνο σε εσωτερικούς χώρους για την καταπολέμηση των ποντικών. Στο εσωτερικό τους τοποθετείται πάντοτε κηρώδες τοξικό δόλωμα ή μη τοξικό δόλωμα για την ανίχνευση τυχόν παρουσίας τρωκτικών. Κλειδώνει και είναι σχεδιασμένο για την προστασία του δολώματος από τα παιδιά καθώς και τα κατοικίδια ζώα. Στερεώνεται στο δάπεδο με βίδες ή με σιλικόνη ή στον τοίχο με τη χρήση ειδικής κατασκευής με μαγνήτες.

Μεγάλοι δολωματικοί σταθμοί :

Είναι δολωματικοί σταθμοί από σκληρό πλαστικό που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των τρωκτικών και κυρίως των αρουραίων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Επίσης, στους χώρους των υπογείων κλπ που αποτελούν τις κύριες εισόδους των αρουραίων από τον εξωτερικό χώρο. Εξωτερικά τοποθετούνται περιμετρικά των εγκαταστάσεων,. Στο εσωτερικό τους τοποθετείται πάντα κηρώδες δόλωμα ενώ στερεώνονται στο  έδαφος με βίδες ή καρφιά  ανάλογα με τη φύση του εδάφους. Κλειδώνουν και είναι σχεδιασμένοι για την προστασία του δολώματος από τις καιρικές συνθήκες, την σκόνη, την υγρασία και τον ήλιο. Οι μεγάλοι δολωματικοί σταθμοί μπορούν να ανοιχτούν μόνο με το ειδικό κλειδί ασφαλείας.

 Multicatch :

Οι μεταλλικές παγίδες σύλληψης τρωκτικών multicatch αποτελούν μια από τις πιο σύγχρονες μεθόδους καταγραφής και καταπολέμησης κυρίως των ποντικών. Είναι ενδεδειγμένες και απαραίτητες για βιομηχανίες τροφίμων, φαρμακοβιομηχανίες και γενικά σε χώρους όπου είναι αδύνατη η χρήση των χημικών μέσων για την εφαρμογή μυοκτονίας. Διαθέτουν δύο εισόδους με μεταλλικό ζυγό που επιτρέπουν στα τρωκτικά να εισέρχονται στο εσωτερικό τους ενώ παράλληλα αποτρέπουν την έξοδο τους. Στο εσωτερικό τους δεν τοποθετείται ποτέ μυοκτόνο δόλωμα. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να τοποθετηθεί χαρτόνι με κόλλα στο εσωτερικό της μεταλλικής θήκης που επιτρέπει την γρήγορη απομάκρυνση των νεκρών τρωκτικών.

Πλακέτες με κόλλα :

Οι πλακέτες με κόλλα τοποθετούνται στα περάσματα των τρωκτικών. Η επιτυχία εξαρτάται κατά πόσον γνωρίζετε τους δρόμους των τρωκτικών για αυτό πρέπει να προηγείται έρευνα πριν την τοποθέτηση τους. Οι πλακέτες με την κόλλα δεν πρέπει να δολώνονται. Η επιτυχία τους βασίζεται στην ότι το τρωκτικό πιάνεται επειδή χρησιμοποιεί το γνωστό δρόμο.

Μηχανικά trapper:

Τα trapper είναι η εξέλιξη της παλιάς φάκας. Έχουν πολύ σύγχρονη σχεδίαση και διατίθενται σε διάφορα μεγέθη ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την σύλληψη μικρών ποντικών μέχρι πολύ μεγάλων αρουραίων.

 

Τα χαρακτηριστικά περιττώματα ποντικιού είναι ένα ενδεικτικό στοιχείο που προδίδει ότι έχουμε ποντίκι στο σπίτι Τα ποντίκια και οι αρουραίοι έρχονται στο σπίτι σου, ψάχνοντας για τροφή. Μια ιδιαίτερη αδυναμία που έχουν είναι τα δημητριακά. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει, πως δε θα ψάξουν και τα υπόλοιπα τρόφιμα της κουζίνας σου. Έτσι, καταλαβαίνεις πως είναι ώρα να στραφείς προς την αντιμετώπιση ποντικιών στο σπίτι, αν βρίσκεις τρύπες σε διάφορες συσκευασίες τροφίμων. Εάν ακούς θορύβους κυρίως βραδινές ήσυχες είναι ένα σημάδι πως έχεις κάποιον επισκέπτη στο σπίτι σου. Δώσε σημασία εγκαίρως στα σημάδια πριν πολλαπλασιαστούν.

 

Το δάγκωμα ποντικιού σε άνθρωπο είναι κάτι πολύ σπάνιο. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ποντίκια δεν είναι καθόλου επιθετικά και θα δαγκώσουν τον άνθρωπό μόνο αν απειληθούν ή βρεθούν «στριμωγμένα» σε γωνίες. Φροντίστε να μην αφήνετε ψίχουλα στο κρεβάτι σας το βράδι. Ωστόσο είναι γνωστό πως τα ποντίκια μπορεί να μεταδώσουν επικίνδυνους ιούς και βακτήρια στον άνθρωπο μέσω του σάλιου τους.

Οι περισσότεροι κίνδυνοι από δαγκώματα ποντικιού προέρχονται από πιθανές βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις. Το σύνηθες από δάγκωμα
ποντικιού είναι να προκαλέσει σε μερικούς ανθρώπους αλλεργικές αντιδράσεις. Μπορεί όμως να επιφέρει και κάποιες σοβαρές ασθένειες. Οι κυριότερες λοιμώξεις που μπορεί να κολλήσουμε από το δάγκωμα ποντικιών και αρουραίων είναι: Πυρετός από δάγκωμα αρουραίου (RBF):
Ο πυρετός από δάγκωμα αρουραίου είναι ένας τύπος μόλυνσης που μεταφέρεται από βακτήρια που ζουν σε ορισμένα τρωκτικά. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω δαγκωμάτων ή με την κατανάλωση τροφής και νερού μολυσμένου από περιττώματα ή ούρα τρωκτικών. Σπάνια αλλά θανατηφόρα ασθένεια είναι ο Χανταϊός που μεταδίδεται από ποντίκια. Έχει ποσοστό θνησιμότητας 38%. Λεμφοκυτταρική χοριομηνιγγίτιδα: Είναι μια
ιογενής ασθένεια που μεταφέρεται από τρωκτικά. Υπολογίζεται ότι το 5% των οικιακών ποντικών στις Ηνωμένες Πολιτείες φέρουν λεμφοκυτταρική χοριομηνιγγίτιδα. Μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο μέσω του σάλιου, του αίματος, των οργανικών υπολειμμάτων ή των ούρων. Εάν η μόλυνση
εξαπλωθεί, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές καταστάσεις όπως η μηνιγγίτιδα. Η μηνιγγίτιδα είναι μια μόλυνση του ιστού που καλύπτει το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλό σας.

Η απαλλαγή από τα τρωκτικά εάν μπουν στο χώρο σας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αρχικά, θα πρέπει να ανακαλύψεις την φωλιά και το καταφύγιό τους. Κάνε μία έρευνα σε όλους τους χώρους του σπιτιού σου για πιθανές τρύπες, σπασίματα και χαραμάδες και κλείσε όλες τις διόδους. Εάν όμως έχει εισβάλει ήδη στο σπίτι ο πιο διαδεδομένος τρόπος για να διώξεις τα ποντίκια στο σπίτι είναι οι ποντικοπαγίδες, ή αλλιώς οι λεγόμενες φάκες . Στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετά είδη είτε με την μορφή παγίδας που τα “τσακώνει” είτε οι φάκες με την δυνατή κόλλα που τα ακινητοποιεί. Τοποθέτησε τις παγίδες σε διάσπαρτα σημεία μέσα στο σπίτι για να βεβαιωθείς ότι κάποια από αυτές θα τα πιάσει. Τα ποντίκια είναι αρκετά έξυπνα και διαισθάνονται την απειλή και την ανθρώπινη παρουσία. Φρόντισε λοιπόν να πιάσεις τις παγίδες με πλαστικά γάντια μίας χρήσεως για να μην μείνει η μυρωδιά του δέρματός σου επάνω τους. Μια επαγγελματική προσέγγιση θα σας απαλλάξει άμεσα από τα τρωκτικά αυτά αποτρέποντας τις ζημιές που κάνουν στο χώρο και χωρίς να σας ταλαιπωρήσει μέρες αφήνοντας τα ποντίκια να μολύνουν τον χώρο σας.